حریق انواع مختلف دارد و در این مقاله به طبقهبندی حریق مطابق استاندارد اروپا، آمریکا و استرالیا پرداخته ایم. در واقع طبقهبندی آتش یا همان حریق، حاصل ترکیب شدن یک ماده سوختنی با اکسیژن هوا است که با تولید نور و گرما همراه است.برای ایجاد حریق، نیاز به وجود سه عامل اکسیژن، ماده سوختنی، حرارت، واکنش زنجیره ای وجود دارد که به آن مثلث حریق گویند. با حذف هر یک از این عوامل، آتش مهار شده و حریق متوقف می شود.
طبقهبندی حریق مطابق استاندارد آمریکا NFPA ؟

طبقهبندی انواع حریق بر اساس استاندارد اروپا و آمریکا طبقهبندی انواع حریق براساس استاندارد اروپا و آمریکا به این دلیل است که به این ترتیب می توان برای پیشگیری و کنترل آتشسوزی، اقدام کرد.
معرفی انواع حریق: انواع حریق بر اساس ماده سوختنی، به دسته های مختلف طبقهبندی می شوند. با توجه به استاندارد آمریکا (NFPA)، حریق شامل ۵ دسته ABCDK است و با توجه به استاندارد اروپا و استرالیا حریق در ۶ دسته ABCDE تقسیم می شود.
۱. آتشسوزی گروه:A اولین طبقهبندی حریق مطابق با استاندارد آمریکا مربوط به آتشسوزی ناشی از مواد جامد و مواد طبیعی مانند چوب و کاغذ ، پارچه و پلاستیک است.
۲. آتشسوزی گروه:B این گروه مربوط به آتشسوزی های ناشی از مایعات قابل اشتعال یا جامدات قابل اشتعال تبدیل شونده به مایع، مانند بنزین، روغن، قیر،گازوئیل و … است.
۳. آتشسوزی گروه :C سومین طبقهبندی حریق مطابق با استاندارد آمریکا مربوط به آتشسوزی ناشی از وسایل الکتریکی و برقی است.
۴. آتشسوزی گروه: D این گروه در طبقهبندی حریق، مربوط به آتشسوزی ناشی از فلزات قابل اشتعال مانند منیزیم، لیتیوم و … است.
۵. آتشسوزی گروه : K آخرین طبقهبندی حریق در استاندارد آمریکا مربوط به آتش سوزی های ناشی از روغنها خوراکی است که معمولا در آشپزخانه ها یا رستوران ها رخ می دهد.
طبقهبندی حریق مطابق استاندارد اروپا و استرالیا؟

طبقهبندی انواع حریق براساس استاندارد اروپا و استرالیا شامل موارد زیر است:
طبقهبندی حریق در گروه : A این طبقه شامل آتشسوزی مواد جامد و طبیعی است که به طور معمول ساختار آلی دارند. مانند چوب و کاغذ، پارچه و پلاستیک که این نوع مواد، بعد از سوختن از خود خاکستر بر جای میگذارند. برای اطفای حریق این نوع آتشسوزی، لازم است خاموش کننده ها خنک باشند. جهت خاموش کردن حریق این نوع آتش، از خاموش کننده محتوی آب و آب کف استفاده می شود و این خاموش کننده ها دارای علامتی مثلث شکل و سبز رنگ با نشان A هستند.
طبقهبندی حریق در گروه : B این گروه آتشسوزی شامل مایعات قابل اشتعال و یا جامدات قابل اشتعال تبدیل شونده به مایع، مانند بنزین، روغن، گازوئیل و … است. برای اطفای این نوع حریق ها لازم است از روش خفه کردن (رقیق کردن اکسیژن) استفاده کرد. برای اطفای این نوع حریق، می توان از خاموش کننده محتوای پودر خشک شیمیایی، کف و ماسه خشک استفاده کرد. خاموش کننده های مناسب این دسته، دارای برچسب مربع قرمز رنگ با علامت B هستند.
طبقهبندی حریق در گروه : C این طبقه مربوط به آتشسوزی ناشی از گازها یا مایعات و یا مخلوطی از آنها است که قابلیت تبدیل شدن به گاز را دارند، مانند بوتان، پروپان، گاز مایع و گاز شهری و …. می توان برای اطفای این گروه حریق، از خفه کردن و یا جداسازی (قطع سوخت) استفاده کرد. برای اطفای این نوع حریق، لازم است از خاموش کننده محتوی پودر خشک شیمیایی استفاده کرد. خاموش کننده های مناسب این دسته دارای برچسب مربع آبی رنگ با علامت C می باشند.
طبقهبندی حریق در گروه : D این طبقهبندی مربوط به آتشسوزی فلزات قابل اشتعال مانند منیزیم، لیتیوم، سدیم، پتاسیم و … است. برای اطفای حریق این مواد لازم است از روش خفه کردن (رقیق کردن اکسیژن) استفاده کرد. برای اطفای این نوع حریق از خاموش کننده محتوی پودر خشک مخصوص مانند TEF که از کیفیت بالایی برخوردار باشد، استفاده می شود. توجه داشته باشید که استفاده از خاموش کننده های حاوی آب در این گروه مؤثر نیست و حتی ممکن است خطرناک باشد.
طبقهبندی حریق در گروه : E این طبقهبندی مربوط به آتش سوزیهای الکتریسیته شامل حریق های وسایل الکتریکی و الکترونیکی مانند کامپیوتر، رادیو، تلویزیون، گرمکن برقی و … است. برای اطفای حریق این نوع از آتشسوزی، لازم است برای قطع جریان برق اقدام کرد با گاز CO2 (عایق جریان الکتریسیته) یا هالن و یا هالوکربن حریق را خفه کرد. انواع خاموش کننده هایی که قابلیت خاموش کردن این نوع حریق را دارند، با حرف E نمایش داده می شوند.
طبقهبندی حریق در گروه : F این طبقهبندی مربوط به آتش سوزیهای ناشی از سوختن روغنهای خوراکی است که بیشتر در آشپزخانه ها و رستوران ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای اطفای این نوع حریق ها نیاز به جداسازی است. سیستم اطفا حریق واتر میست (Water-mist) و یا استفاده از پتوی ضد حریق برای خاموش کردن این گروه مناسب است.